THE BEAR

Muziek: William Walton
Libretto: Anton Tsjechov in een bewerking van William Walton en Paul Dehn
Cast: Lucie van Ree (Popova), Jorne van Bergeijk (Smirnov), Fabian Homburg (Luka), begeleid door het SALIX ensemble
Team: Rennik-Jan Neggers (regie en kostuums), Ben Weishaupt (muzikale leiding), Judy Lijdsman (artistieke samenwerking), Anouk Boon (scenografie), Vincent Hoogstra (licht)
Duur: +/- 55 minSpeeldata en tickets:
Klik op de gewenste datum om naar de kaartverkoop van deze locatie te gaan. Als er een link ontbreekt is dit omdat de programmering van deze locatie nog niet bekend is gemaakt. Zodra het openbaar is, volgt de link.

12 augustus 2023 12:00 – Het Motorblok, Zaandam (try-out)
13 augustus 2023 16:00 – Amsterdam (première)
13 augustus 2023 20:00 – Amsterdam
12 november 2023 15:00 – Kunstlinie, Almere
13 november 2023 20:30 – Perron-3, Rosmalen
17 december 2023 20:00 – Theater Kikker, Utrecht
18 december 2023 20:30 – Zaal 3, Den Haag
19 december 2023 20:30 – Zaal 3, Den Haag


De ‘extravaganza’ The Bear (1967) van William Walton is gebaseerd op een toneelstuk (klucht) van Tsjechov en schildert een tragikomisch verhaal af tegen de achtergrond van een hoogst onwaarschijnlijke situatie. Dit stuk kaart op een ongedwongen manier het proces van verdriet, vernieuwing, verwerking en verleiding aan.

De weduwe Popova zwelgt in verdriet om haar overleden man. Ondanks dat haar huishulp Luka haar erop wijst dat het jaren geleden is dat dit gebeurde, is ze ontroostbaar. Als ze weer een driftbui krijgt door een triviale herinnering, wordt er aangebeld. Een bekende van haar man, Smirnov, staat voor de deur om een oude schuld van haar overleden man te innen. Popova weet van niets, en probeert eronderuit te komen, waarop Smirnov besluit om bij haar op de bank te wachten tot ze het geld heeft. Zijn botheid is ongekend en Popova roept uit: “You sir, are a bear! A brute! A monster! A bear!”. Gekrenkt daagt hij haar uit voor een duel, wat ze graag accepteert, al moet hij haar nog wel even laten zien hoe een pistool precies werkt. Tijdens zijn demonstratie van het wapen, is de spanning tussen de twee om te snijden. Wordt er een kogel afgevuurd? Of wordt er een liefdespijl geschoten?Circulair decor [Crowdfunding GESLAAGD!]

Opera is een prachtige, maar ook een vervuilende kunstvorm. De decors worden telkens nieuw gebouwd en niet vaak herbruikt. SALIX wil dit met jouw hulp veranderen! Dit decor, bijvoorbeeld, wordt circulair ontwikkelt.

Wij willen een decor bouwen dat (1) niet alleen uit duurzame en herwonnen materialen is ontwikkeld, maar ook (2) zo wordt ontworpen dat het hierna nog voor meerdere voorstellingen kan worden hergebruikt. Op deze manier herbruiken we niet alleen bestaande materialen, maar krijgen de materialen na THE BEAR nóg een leven. De multifunctionele decordelen kunnen bijvoorbeeld in onze volgende producties wéér worden gebruikt. Zo verspillen we niets! Het is dus een toekomst-investering op alle fronten: voor het klimaat, voor SALIX en ook de kunstvorm.

Om dit decor te bouwen werken we samen met decorbouwer Anouk Boon van Zaparoya Design. Zij is gespecialiseerd in het werken met herwonnen materialen en is werkzaam bij de circulaire bouwmarkt Buurman Utrecht.

Dankzij jullie hulp is onze crowdfunding geslaagd, en is de bouw begonnen! Dank dat jij met ons het goede voorbeeld geeft!

https://www.voordekunst.nl/projecten/15611-bouw-met-salix-een-circulair-decorweb


ROLVERDELING

Popova  Lucie van Ree
Smirnov  Jorne van Bergeijk
Luka Fabian Homburg

Understudy Smirnov Fredrik Essunger

onder begeleiding van het SALIX-ensemble:
Piano Ben Weishaupt
Viool Natálie Kulina
Percussie Helmer Bijl
Fagot Noortje van Doorn
Harp Michela Zanoni

TEAM

Muzikale leiding Ben Weishaupt
Regie en kostuums Rennik-Jan Neggers
Decor Anouk Boon (Zaparoya Design)
Licht Vincent Hoogstra
Artistieke medewerking Judy Lijdsman

Mentoraat Regie Markus Tatzig
Productieleiding  Lisanne van Vucht & Rennik-Jan Neggers
Productie Ymke Neggers
Decorbouw Guus Schambergen (Studio Schambergen) & Anouk Boon
Marketing MEERMETVEER
Campagnebeeld  Marc Rilliet

‘The Bear’ by Sir William Walton and Paul Dehn.
Reduced orchestration by Jonathan Lyness

© Oxford University Press 1967, 1968, and 2021. All rights reserved.


Deze productie is tot stand gekomen in maakhuis Het Motorblok:

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door: