LE BAL MASQUÉ


Muziek: Francis Poulenc
Teksten: Max Jacob
Cast: Fee Suzanne de Ruiter (mezzosopraan), Tom de Ronde (performance), Nick Deroo (performance) en Jeroen Sarphati (piano)
Team: Rennik-Jan Neggers (regie en scenografie), Tom de Ronde en Nick Deroo (choreografie), Marc Rilliet (Maskerontwerper) en Jasper Kayser (lichtontwerp).
Duur: +/- 40 minSpeeldata en tickets:
29 september 2023 19:00 – Plein Theater, Amsterdam
29 september 2023 21:00 – Plein Theater, Amsterdam
28 December 2022 – International Chamber Music Festival Utrecht
28 December 2022 – International Chamber Music Festival Utrecht


Le Bal Masqué is een ‘fusion’ opera over een vrouw die op harde wijze leert dat de lijn tussen verwachtingen en illusie flinterdun is. Opera, mime en maskerspel komen hier samen met muziek van Francis Poulenc en teksten van Max Jacob. Le Bal Masqué is de derde productie van SALIX kameropera (voorheen Studio Salix).

In Le Bal Masqué organiseert de gastvrouw een gemaskerd bal, maar geen van haar gasten komt opdagen. Samen met de twee artiesten die zij heeft ingehuurd voor het entertainment die avond, wacht zij gedesillusioneerd op haar bezoek, maar niemand daagt op. Om betaald te krijgen moeten de artiesten hun tijd uitzitten waarop zij uit verveling besluiten om wat scènes te improviseren. Ongevraagd wordt de vrouw hier deel van en wordt zij geconfronteerd met haar eigen hypocrisie. Het luidt de ondergang van schone schijn in  ten gunste van het feest der excentriciteit.

De ‘cantata profane’ Le Bal Masqué (1932) van Francis Poulenc vormt de muzikale achtergrond waartegen het verhaal, dat is samengesteld uit absurde gedichten van Max Jacob, zich afspeelt. De muziek is kleurrijk en de teksten zijn volgens Poulenc ‘slechts te verbinden door fantasie’; het recept voor een compacte, theatrale en speelse kameropera.


ROLVERDELING

Vrouw  Fee Suzanne de Ruiter
Artiesten  Tom de Ronde en Nick Deroo

MUZIKALE BEGELEIDING

Piano Jeroen Sarphati

TEAM

Regie en scenografie Rennik-Jan Neggers
Choreografie Tom de Ronde en Nick Deroo
Maskerontwerper Marc Rilliet
Licht Jasper Kayser

Productieleiding  Lisanne van Vucht
Fotografie Veerle Bastiaanssen
Campagnebeeld  Marc RillietDeze productie wordt mede mogelijk gemaakt door: