KEUKEN-TAFERELEN

Keukentaferelen bestaat uit 4 miniaturen. Deze miniaturen vertellen niet één verhaal, maar vier individuele verhalen van personages die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Wat verbindt deze verhalen? De plaats van handeling: de keuken. De centrale plek in huis waar iedereen naartoe trekt, aangetrokken door het eten en drinken dat zich daar bevindt. De plaats waar een groot aantal alledaagse handelingen uit het menselijk leven plaatsheeft. Hier wordt besproken en verwerkt wat er zich in het leven buiten de keuken heeft afgespeeld. Deze miniaturen vertellen verhalen die zich in ieders keuken hadden kunnen afspelen.

In deze voorstelling worden bestaande liederen en teksten gebruikt, die zo zijn samengesteld dat er een dramaturgische rode lijn ontstaat. De stukken zijn niet eerder in deze combinatie als voorstelling gebracht.Miniatuur 1 | 02h00   : Tosti en wijn

Miniatuur voor sopraan met muziek van Alban Berg

Vroeg in de nacht staat een vrouw in de keuken. Ze komt thuis van een feest en heeft duidelijk gedronken, al lijkt ze hier niet blij mee te zijn. Heeft zij zich misdragen? Heeft zij een ex gebeld? Is de drank verkeerd gevallen? Om te ontnuchteren maakt ze een tosti, maar als ze een fles wijn ziet kan ze het niet laten hem niet te openen. Met een glas wijn overdenkt ze haar leven.

Miniatuur 2 | 04h00   : Warme melk

Miniatuur voor tenor met muziek van Georg Friedrich Händel

Diep in de nacht staat een man in de keuken. Hij kan niet slapen en maakt daarom een glas warme melk voor zichzelf. Niemand is wakker en er is maar weinig licht in de keuken. Wat houdt deze man uit zijn slaap? Hij gaat door een lastige periode en heeft moeite de kracht te vinden om het leven door te zetten.

Miniatuur 3 | 07h30   : Boterham met hagelslag

Miniatuur voor bariton met muziek van Jules de Corte

Vroeg in de ochtend staat een man in de keuken. De wereld staat nog stil en hij bereidt zich voor op zijn werk zoals hij dit elke dag doet. Hij denkt na over de sleur van zijn leven, en laat zijn gedachten afdwalen naar alle onbekende dingen die hij nog zou willen verkennen. Toch moet hij doen wat van hem wordt verwacht en valt hij weer in zijn vastgeroeste patronen. Kan hij dit lot nog veranderen?

Miniatuur 4 | 11h00   : Troostsigaret

Miniatuur voor sopraan met muziek van Gabriel Fauré en Reynaldo Hahn

Laat op de ochtend zijn een jonge man en een jonge vrouw in de keuken. Zij heeft een badjas aan en hij is al gedoucht en aangekleed. Ze hebben samen de nacht doorgebracht, en de vrouw maakt voor haar gast een ontbijtje. Zij is wel gecharmeerd van hem, en wil nog even met hem nagenieten. Hij verdwijnt echter direct na het nuttigen van het ontbijt. Gedesillusioneerd blijft ze achter in de keuken. Gelukkig heeft ze haar sigaretten nog.


ROLVERDELING

Miniatuur 1 Björk Níelsdóttir (sopraan)
Miniatuur 2 Mitch Raemaekers (tenor)
Miniatuur 3 Jorne van Bergeijk (bariton)
Miniatuur 4 Frederike Palmen (sopraan)

MUZIKALE BEGELEIDING

Piano Jelena Popovic

TEAM

Regie Rennik-Jan Neggers
Licht
 Jasper Nijholt

PRODUCTIETEAM

Voorstellingsleiding Marianne de Zeeuw
Productieleiding Virginie Bakker
Decorbouw  Caroline Palmen